Kornati

Nálunk töltött nyaralásakor lehetősége van egynapos kirándulásokon való részvételre Vodice környékén. A Kornati szigetcsoport például mindössze 25 km-re található Vodicétől és bizony kár lenne elmúlasztania az élményt, amit az ott töltött idő nyújt. A Kornati Nemzeti Parkot megközelítheti hajóval, amelyről megcsodálhatja az egész Mediterrán térségben egyedülálló élővilág szépségeit. Ritka állatfajoknak ad otthont a szigetcsoport, növényvilágát pedig több, mint 500-féle különböző faj gazdagítja. A válalkozókedvűek átadhatják magukat a búvárkodás szépségeinek, és egy nagy levegővétel után felfedezhetik a tengerfenék élővilágát. Ha szerencséje van, talán még delfinnel vagy ritka tengeri teknőssel is találkozhat!

 

Nemzeti Park Krk

A Krk Nemzeti Park, ahol a Krka-folyó áttetsző vízeséseiben gyönyörködhetnek leginkább az odalátogatók, szintén nincs messzebb 25 km-nél Vodicétől. Mivel a folyó egy mély kanyonban folyik, a víz és sziklák találkozásakor olyan hihetetlenül szép vízesések keletkeznek mint a Skradinski buk, a Bilušića buk, a Rošnjak vagy Roški- vízesés. A Krka-folyón hajóval is utazhat, de akár a vadvízi evezést is kipróbálhatja. A csendesebb kikapcsolódás kedvelői tehetnek egy sétát a tanösvényeken, miközben sok érdekes információt tudhatnak meg a Krk Nemzeti Parkban megtalalálható növényekről és állatokról. A természet nyújtotta szépségek mellett a park kulturális és törénelmi látnivalókat is tartogat a látogatók számára: olyan szakrális építményeket, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni. Ilyen például a Szent Arhanđela kolostor vagy a Visovac-szigeten található XV. sz.-i ferences monostor.

 

Šibenik

Šibenik városa bővelkedik történelmi és kulturális látnivalókban, és mivel csak 11 km-re fekszik Vodicétől, ideális úticélja lehet egy rövid családi kirándulásnak. A város központjában különösen gyerekekkel érdemes meglátogatni az Aquariumot, ahol az Adriai-tenger élővilágával ismerkedhetünk meg. Szintén a város szívében nézhetjük meg a Szent Jakov katedrálist, amely közvetlenül a városi múzeum mellett található. Ha szívesen megtekintene egy kiállítást vagy részt venne egy koncerten, ne hagyja ki a „négy šibeniki kutat“ (četiri šibenska bunara) sem. Šibenik ezenkívül híres még négy erődjéről is, amelyek régen a város védelmére szolgáltak a törökökkel szemben.

Nem messze a várostól található a „Sólyom központ“ (Sokolarski centar), amelyegyedülálló intézmény egész Horvátországban. Ajánljuk gyermekes családoknak és azoknak, akik szeretik a sólymokat és más vadászmadarakat. A Sólyom központban közvetlen közelből figyelhetik meg a repülő sólymokat a látogatók és megtekinthetik a madárszállást is.